Sahip olduğunuz bazı deri kemer, cüzdan ve çantalara dikkatlice bakarsanız ilk aldığınız günkünden farklı olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu fark eskime olarak nitelendirilemez. Diğer malzemelerin aksine bazı deriler şarap gibi yıllandıkça güzelleşir ve sahibinden izler taşır. Derinin patina geliştirmesi dediğimiz bu süreç nedir ve nasıl işler, hangi deriler patina geliştirir sizler için açıkladık.
Öncelikle patina nedir?
Patina genel olarak maddelerin yüzeyinde maddelerin zamanla bir takım unsurlara maruz kalmasıyla oluşan katmana verilen addır. Bu katman, çelik bir yüzeyde pas gibi yüzeyi erozyona uğratan zararlı bir katman olabileceği gibi, profesyonel bir yemek tavasında bilinçli olarak oluşturulan yağ tabakası gibi koruyucu bir katman da olabilir.
Deride patina nasıl gelişir?
Premium kalite deriler tıpkı cildimiz gibi zamanla fiziksel özelliklerini değiştirerek yaş alır. Bu değişime neden olan unsurları başlıca; zaman, iklim ve kullanım şartları, yağ, ter vs gibi organik nedenler olarak sıralayabiliriz. Patina, deriyi görsel olarak değiştirmenin yanında derinin üst tabakasında oluşturduğu tabaka sayesinde deriye doğal bir koruyuculuk sağlar.
Patina, her deride yukarıdaki değişkenlere göre farklı bir şekilde gelişeceği için deri severler tarafından hayranlıkla gözlemlenir ve arzu edilir. Öyle ki bazı kullanıcılar bu süreci hızlandırmak ister.
Burada anahtar kelimeler zaman ve sabırdır. Bitkisel tabaklanmış full grain deriden üretilen Tomologo çantalarınızın kullandığınız her gün biraz daha güzelleştiğini göreceksiniz. Yaş alan vejetal derilerin renkleri harika bir şekilde derinlik kazanırken, dokusu yumuşar. Bu sayede atölyelerde usta eller tarafından üretilen çantanızın bir eşi daha olmayacaktır. Aynı çantayı alan arkadaşınızla 1 yıl sonrasına randevulaşın ve çantalarınızın ne kadar farklı olduğunu görün!
Patina her deride olur mu?
Hayır. Patina genelde sadece derinin en kaliteli bölgesinden yapılmış full grain derilerin bitkisel olarak tabaklanmış çeşitlerinde gözlemlenir. Bunun başlıca nedeni bitkisel tabaklanmış derilerin kromlu tabaklanmış derinin aksine yüzeyinde patinayı engelleyen koruyucu kimyasalların olmamasından kaynaklanır. Bu nedenle bazı deri eşyalarınız sadece eskirken bazıları mükemmel bir şekilde yaş alır. Bitkisel ve kimyasal tabaklanmış derilerin farkını öğrenmek için “Bitkisel Tabaklama Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Bitkisel tabaklanmış derinin rengi doğal olarak açık kahverengidir. Bazı ürünlerde derinin doğrudan bu ham hali kullanılır, bazı deriler ise renk işleminden geçerek siyah, koyu kahverengi, pembe gibi renklere sahip olur. Her derinin farklı patina kazanması gibi her renk de farklı yaş alacaktır. Ancak en büyük fark derinin ham halinde gözlemlenir.